Geen inspiratie voor een schilderij? Schilder gewoon iets na!

Wil je graag schilderen, maar heb je geen inspiratie? Ga dan niet te lang zoeken en nadenken, pak gewoon wat spullen uit je omgeving bij elkaar en schilder ze na!

Pas op voor uitstelgedrag

Te lang besluiteloos zoeken naar een onderwerp kan duiden op uitstelgedrag. Dat is helemaal niet erg, iedereen kent dat wel. Tekenen en schilderen is best spannend en soms stellen we behoorlijk wat hoge eisen aan onszelf.

Het is beter om gewoon aan de slag te gaan, zonder al te veel na te denken. Je kunt beter iets eventueel verprutsen, dan dat je niks doet!

Alles is een schilderij waard!

Je kunt zelf heel makkelijk stillevens maken van wat spullen. Als je denkt dat stillevens saai zijn, dan daag ik je uit om er toch eens een paar te maken!

Zelfs de meest eenvoudige voorwerpen kunnen al heel uitdagend zijn om na te schilderen. Bovendien is naschilderen van driedimensionale objecten een superleuke en leerzame ervaring. Het is veel leuker dan foto’s naschilderen.

Voor onderstaande YouTubevideo heb ik bijvoorbeeld gekozen voor een plakbandrolhouder en een sinaasappel.

Met twee simpele objecten heb je al oneindig veel mogelijkheden. Je kunt je objecten:

• op veel verschillende manieren neerzetten
• op ooghoogte zetten, maar je kunt ze natuurlijk ook veel hoger of lager neerzetten
• je kunt spelen met licht. Je kunt de objecten in de buurt van een raam of een lichtbron zetten. Je hoeft hier maar iets in te veranderen, of je hebt weer een totaal ander beeld!
• je kunt ze op een doek zetten, of op een andere manier zorgen voor een leuke achtergrond/omgeving

Voor de video heb ik wel een foto moeten maken van mijn stilleven, omdat ik ander het proces niet goed in beeld kon brengen.

Natuurlijk mag je ook met mij meeschilderen en de foto gebruiken, maar ik kan je echt aanraden om ook zelf spullen neer te zetten en na te schilderen.

Referentiefoto
WEBP bestand – 19,8 KB 82 downloads

Ik schilder op een canvasboard (40x30cm) en ik gebruik de volgende kleuren: primair geel, pyrrolerood, ultramarijn, phtaloblauw, gebrande omber, titaanwit en oxydezwart.

Simpel is niet altijd makkelijk

We denken weleens dat simpele vormen makkelijker te schilderen zijn dan complexe vormen, maar dat is vaak niet het geval.

Als je een paar simpele vormen moet schilderen, heb je weinig aanknopingspunten. Het is dan vaak lastiger om de proporties goed neer te zetten en houvast op te bouwen.

Hoe meer voorwerpen je neerzet, hoe ingewikkelder het lijkt, maar je krijgt veel meer aanknopingspunten kado!

De start is het moeilijkst

Het begin is echt het moeilijkst. Je hebt een leeg papier of doek, waar moet je nou beginnen? Het antwoord is: gooi je in het diepe en zoek naar de makkelijkste weg.

Accepteer dat het begin nou eenmaal het moeilijkst is. Je gaat absoluut bakken met fouten maken, dat is volkomen normaal. Je kunt niet in één keer alles precies goed neerzetten.

Vergeet ook niet dat je met verf ook kunt ‘gummen’! Je kunt schetsen en fouten kun je wegwerken door er overheen te schilderen met de kleur van de achtergrond.

Kijk of je alvast in grote lijnen kunt aangeven hoe breed of hoe hoog je het onderwerp maximaal op je doek wil hebben. Kijk naar de grote globale contourlijnen om de objecten heen. Probeer die zo goed mogelijk neer te zetten.

Als je de grote contouren goed hebt neergezet, kun je steeds specifieker gaan worden, je hebt steeds meer houvast.

Probeer de lol er maar eens van in te zien, van al dat gepuzzel. En zie ook eens hoe bijzonder het is, dat je met een leeg doek begon en zélf stap voor stap houvast hebt opgebouwd.

Na de schets: kleur

Als je een goed fundament hebt (een goede schets), dan kun je aan de slag gaan met kleur.

In de eerste kleurenlagen heb je aardig wat verf nodig. Probeer dan ook de belangrijkste kleuren die je ziet alvast met een paletmes voor te mengen. Maak genoeg verf aan, zodat het niet te snel uitdroogt. Als je stapeltjes verf aanmaakt, droogt het veel langzamer. Bovendien kun je dan lekker vlot doorschilderen.

De eerste kleurenlaag dekt niet altijd overal even geweldig, dus schrik niet als het wat anders uitpakt dan je verwacht had. Ga er na droging gewoon nog eens overheen en dan zul je zien dat het begint te werken.

Als je nog niet zoveel schilderervaring hebt, is het verstandig om continu je kleuren te controleren. Veeg een beetje van de kleur aan de rand van een papier en houd dat dan voor de doelkleur. Controleer of het goed overeenkomt. De kleur moet zo naadloos mogelijk overgaan in de doelkleur.

Hoe meer je jezelf controleert, hoe beter je wordt in het inschatten van kleur. Je doet zo flink wat ervaring op en zult jezelf na verloop van tijd steeds minder vaak hoeven te controleren.

De volgende kleurenlagen gebruik je om de overgangen wat logischer en/of vloeiender te maken en om details aan te brengen. Voor dit soort lagen heb je niet veel verf meer nodig, het zijn kleine aanpassingen. Je kunt dit ook allemaal prima direct met de kwast mengen.

De laatste fase bestaat uit het aanbrengen van detail en wat kleine aanpassingen. Vaak ben je dan met kleine penselen bezig en je gebruikt maar weinig verf voor dit soort werk.

Veel plezier met schilderen, ik ben benieuwd of je het eens wil proberen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.