Een grisaille is een onderschildering in grijswaarden, waar je met kleur overheen kunt gaan. Werken met zo'n eerste laag in grijswaarden heeft een paar grote voordelen!
Wat is het nut van een grisaille?
Als je een grisaille maakt, kun je je volledig concentreren op een goede balans van donker naar licht (toonwaarden) in je schilderij. Dat is al moeilijk genoeg en je hoeft je nu dus nog niet met kleuren bezig te houden.
Belangrijk: een goede balans van toonwaarden is veel belangrijker dan juist kleurgebruik. Als de toonwaarden goed zijn en de kleuren niet, dan ziet je schilderij er tóch geloofwaardig uit. Andersom is dit vaak niet het geval.
Hoe maak je een grisaille?
Toonwaarden kunnen goed onderzocht worden door te werken met alleen zwarte en witte verf.
Een fijne methode om de toonwaarden goed neer te zetten is door te werken van donker naar licht. Je zoekt eerst de absoluut donkerste plek op in je onderwerp. Dat kan zwart zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het donkerste donker kan ook lichter dan zwart zijn. Je schildert dan eerst die donkerste waarden op de juiste plekken.
Daarna ga je kijken naar de waarden die net iets lichter zijn en die zet je erin. Zo ga je steeds naar een lichtere waarde, tot je uiteindelijk bij de absoluut lichtste delen komt.
Over de grisaille heenschilderen
Als de toonwaarden goed neergezet zijn, dan kan het schilderen met kleur beginnen. De toonwaarden staan al op de goede plekken, die geven houvast.
Kleuren mengen is makkelijker als je de toonwaarden al een keer hebt bestudeerd. Kleuren bestaan grofweg gezien uit drie dingen: kleur, toonwaarde en verzadiging. Een belangrijk aspect van kleur heb je in je grisaille dus al bestudeerd en dat maakt je leven een stuk makkelijker.
Ook schemeren de grijswaarden van de grisaille soms door je kleur heen, waardoor je een mooi harmonieus ogend schilderij krijgt.
Reactie plaatsen
Reacties